Interview met collega José Boksebeld

Interview met collega José Boksebeld

In het bulletin lees je geregeld een inspirerend verhaal over een BOB-collegaDeze keer is dat José Boksebeld (63). Zij is zelfstandig verpleegkundige antroposofische zorg en biografisch coach. Ze woont en werkt sinds 10 jaar in de stad Groningen, waar ze sinds 2019 praktijk aan huis heeft.

Wat heb jij met biografisch werk?
Vanuit interesse in de mens wilde ik vroeger psycholoog worden, maar het werd hbo-verpleegkunde. Ik werkte 10 jaar in de Bernard Lievegoed Kliniek in Bilthoven, waar ik me intensief verbond met de antroposofie. Op mijn 29e maakte ik kennis met biografiewerk op een cursus van Gabriël Prinsenberg, waarin het levensverhaal van cliënten bij hulpverlening centraal stond. Uiteindelijk ben ik 26 jaar later de opleiding tot biografisch coach gaan doen. Die heb ik april 2023 afgerond.”

Wat heeft de opleiding tot biografisch coach jou gebracht?
“Voor mijn eindopdracht heb ik de werking van Saturnus in de Saturnusfase onderzocht, die zich rond het 59e levensjaar manifesteert. Saturnus werkt in het lichaam op de botvorming, dit is het  incarnerende proces, maar elk proces heeft een omvorming. In het lichaam vormen de botcellen van de pijpbeenderen in het beenmerg zich om tot bloedcellen. Dit is de excarnerende werking van Saturnus. De biografische vraag is dan rond je 59e wat je hebt vormgegeven in je leven en hoe je dat vervolgens kunt gaan vergeestelijken. Wat doe je dus met je levensopgave?”

Gebruik je dit inzicht ook in het biografisch werk?
“De oerkrachten van alle planeten hebben hun werkzaamheid op ons fysieke lichaam, op de plantenwereld én in onze biografie. Bij de biografie moeten we echter ook het een en ander doen vanuit onze vrije wil. De planeetwerking in ons fysieke lichaam is voor mij een mooi beeld hoe we dat in de biografie zelf kunnen vormgeven. Ik heb deze processen inmiddels van bijna alle planeten onderzocht. We spreken bij Mars bijvoorbeeld vaak over Ares, de God van de oorlog, maar in de Marsperiode werkt ook Hephaïstos, de smid die met behulp van het vuur het ijzer omvormt. In het lichaam vindt deze omvorming van Marskrachten voortdurend plaats, anders zou je alleen een vernietigende kracht hebben.”

In dat zelf moeten omvormen komt voor José ook de uitwendige therapie en biografisch werk mooi samen:
“Ik vind dat dit een heel sterke combinatie kan zijn, die ik meer wil toepassen. In gesprekken komt soms allerlei pijn boven. Die pijn leidt vaak tot blokkades in het lichaam. Via uitwendige therapie zoals ritmische inwrijvingen kom je beter in je lijf, gaat het weer stromen, komt er acceptatie, en ruimte voor het Ik. Het kan je dus helpen om verder te komen.”

Waar ligt je grootste uitdaging in het vormgeven van biografisch werk?
“De grootste uitdaging is vooral om cliënten te vinden, om kenbaar te maken wat ik in dit werk te bieden heb. Ik ben bezig om Instagram en Facebook op orde te brengen, om mijn website Omwenden aan te vullen en te herformuleren. Alles is er wel, maar moet vernieuwd. Ik wil heel graag en had daar wat stress van, maar heb het nu een beetje losgelaten. Ik heb mijn huis opgeruimd, maak ruimte om dit te laten ontstaan. Dat geeft rust. Ik wil het biografisch werk heel graag vormgeven, maar kan het niet afdwingen. En anders komt het in een volgend leven wel. (lachend:) Maar liever nog in dit leven hoor!”

Tekst: Eric Boekel