Marieke Krans nam ons met het thema ‘Gender en Seksualiteit’ mee in een bijzonder persoonlijke bijscholing. Juist deze persoonlijke invalshoek maakte dat er verhalen werden verteld die anders worden verzwegen in een grotere groep. Ik werd daar zelf heel blij van, ondanks dat het kwetsbaar voelde. Als opstapje gaf Marieke een theoretische basis aan de hand van drie thema’s; ‘Akasha’, ‘Zintuigen’ en ‘Levensloop’. Daarna zouden we aan de slag gaan met opstellingen waarvoor iedereen een wezenlijke, persoonlijke vraag formuleerden, verbonden aan het thema.
Akasha
Het eerste thema was ‘Akasha’. Ooit was de mens een eenheidsmens; er was geen zelfbewustzijn en geen kennen van het zelf in de het paradijs. Lucifer voegt dan de verleiding in, waardoor er kennis van goed en kwaad ontstaat en er een afscheiding komt. Van de naakte mens naar een zelfbewust mens waarin het vrouwelijke principe (open zijn voor alles wat er is) en het mannelijke principe (alleen gericht op het goede/Goddelijke) als polariteiten ontstaan.
De weg van afscheiding is steeds meer zichtbaar: het individualisme viert hoogtij, met alle gevolgen. Het is belangrijk dat we weer zicht krijgen op dat wij met zijn allen zijn; het ‘Wij’ boven het ‘Ik’. Het genderstuk is hier een voorloper van. Als we dit werkelijk kunnen, dan gaan we naar een spirituele economie, aldus Marieke. Dat betekent dat er zo veel zelfbewustzijn is, dat als iemand iets kwaads doet dat jij jezelf daar totaal verantwoordelijk voor voelt. Omdat je je kan inleven in de levensloop van de ander. Zo zijn we een werkelijk ‘Wij’.
Kun je de ander helemaal leren kennen in zijn ‘anders zijn’? De vraag is of wij de polariteiten kunnen overstijgen.
De Zintuigen
Na het delen van ervaringen en het diepe gevoel hoe ingewikkeld het gender vraagstuk is, komen we uit bij het tweede thema; de zintuigen. Als we kijken vanuit de chakra’s dan is het 1ste chakra het bodem chakra. Dit is het diepste punt van de bekkenbodem en het gaat over pure levenskracht. De meeste mensen hebben de neiging ‘de adem in te houden’ en erboven te blijven hangen. Dit chakra heeft alles van doen met de voortplanting. Het 2e chakra gaat over pure levensvreugde. Dit is schepping, spelen en bevlogenheid.
Deze twee chakra’s samen hebben met seksualiteit te maken. We weten dat hier een enorme erfenis van schaamte en taboe aan hangt waardoor het een afgescheiden gebied wordt. Marieke nam ons in een kleine oefening mee om te ervaren hoe het is als je vanuit een bepaald chakra loopt. Je kunt in het gesprek vanuit een bepaald chakra luisteren (‘deep listening’ genoemd).
De levensloop
In de jeugd is het heel belangrijk dat de zintuigen goed gevoed worden, want een kind is heel sensueel. Door levensvreugde om het kind heen zijn, en door behaaglijkheid zal de levenszin groeien De beeldschermen zijn drugs voor het ontwikkelende kind; het wordt helemaal uit de zintuigen getrokken. Als biograaf weet je dat de eerst 21 jaar gaan over een lijfelijke ontwikkeling; de drie lichamen (fysiek, ether, astraal) moeten eerst ontwikkeld worden en dan pas komt de ik-ontwikkeling. Het is mooi als het kind kan leren; ‘het lichaam is van MIJ’. Dat is een oerprincipe maar helaas gaat het vaak mis.
Omdat Marieke zelf heel open en persoonlijk vertelt, zijn er steeds meer deelnemers die zich uitspreken over nare seksuele ervaringen. Verschillende mensen uit de groep zijn slachtoffer geweest van seksueel misbruik. Ook als biograaf kun je dit tegenkomen in gesprek met cliënten. Marieke legt uit: “als kinderen seksueel worden misbruikt dan wordt er te vroeg ‘astraliteit geplant’. Een kind voelt dan te vroeg sterke gevoelens als woede en lust. Dat zijn gevoelens waar een kind niks mee kan en bang van wordt. Het trekt dan weg uit het eerste chakra maar daardoor kun je ook niet meer de verbinding krijgen met het tweede chakra en verlies je een stuk levensvreugde.
Door vanuit het IK opnieuw de weg te lopen en met zelfbewustzijn nu wel te durven voelen, ontstaan er weer verbindingen en kun je in het etherveld weer heel worden. We kunnen de ander helpen vanuit het volwassen ik terug te kijken en durven aan te zien wat er is gebeurd. Het is hierbij goed om te weten dat ‘het fysieke’ of de seksualiteit niet ‘kapot’ zijn. Dit kan namelijk niet afgenomen worden. Maar het moet wel weer worden toegeëigend. Bij nare ervaringen is het gebied waar de seksualiteit en de levensvreugd worden ervaren, door een ander bezoedeld geworden; er is sprake geweest van onteigening en ont-ikking. Maar het IK is niet misbruikt. De pijn zit in het etherlichaam; de natuurlijke verhouding met het lichaam moet hersteld worden. “
Na deze prachtige thema’s, vroeg Marieke ons om de vragen te stellen. Alleen al door ze allen te horen en op het bord te zetten werden wij een ‘Wij’. Twee moedige mensen lieten hun vraag en verhaal opstellen en we mochten allen een vaak verborgen dynamiek nu in het veld zien gebeuren. Dit heeft niemand onberoerd gelaten. Zichtbaar geroerd en dankbaar verlieten de deelnemers de Stichtse Vrije School.
Door: Ivet Sevinçsoy